Cedicrom
Lang

Promotor de Proiect: Institutul Oncologic "Prof.Dr.Ion Chiricuta" (IOCN), Cluj-Napoca, Romania

Director de Proiect (Investigator Principal): Florian-Alexandru NICULA, MD, PhD

Partener: Registrul de Cancer al Norvegiei (Universitetssykehus HF / Kreftregisteret), Oslo, Norvegia

 

Responsabil de proiect din partea IOCN:  Florian-Alexandru NICULA, MD, PhD

Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuta" a fost īnființat īn 1929 de către Prof. Dr. Iuliu Moldovan, sub numele de "Institutul de Cercetare și Prevenire a Cancerului”, fiind unul dintre primele centre medicale specializate īn cancer din Europa. Īncepānd cu 1965, Institutul a trecut IOCNprintr-o perioadă de modernizare inițiată de către Profesorul Ion Chiricuţă. Acesta este motivul pentru care din 1990 poartă numele Profesorului Ion Chiricuţă.

Pe parcursul celor 85 ani de existență, Institutul Oncologic a īndeplinit un rol important īn asistenţa medicală oncologică pentru pacienţi din īntreaga ţară, precum și īn formarea conștiinței și educarea īn domeniul cancerului a multor generații de medici din cele mai diverse specialităţi. Institutul Oncologic este un centru global de cancer de de interes public național, cu personalitate juridică, īn subordinea Ministerului Sănătății. Īn același timp, Institutul oferă servicii medicale preventive, curative și paliative īn oncologie și desfășoară activități de educație și cercetare.

Interesul și implicarea IOCN prin Departamentul de Prevenire şi Control al Cancerului īn dezvoltarea și implementarea activităților de prevenire și control al cancerului īn regiunea de Nord-Vest a Romāniei, precum și īn īntreaga țară, este un exemplu de urmat de către alte instituții similare din Romānia, expertiza sa fiind recunoscută la nivel național și internațional.

 

Responsabil de proiect din partea Kreftregisteret: Prof.Elisabete WEIDERPASS VAINIO, MD, PhD

Registrul de Cancer din Norvegia, Institutul de Cercetare Populaţională īn Cancer, a fost īnființat īn 1951 şi este unul dintre cele mai vechi registre naționale de cancer din lume. Acest lucru, combinat cu numărul unic de identificare personal utilizat īn Norvegia, face ca datele raportate să fie recunoscute pe plan internațional şi să contribuie la stabilirea de noi cunoștințe īn domeniul cancerului.kreftregisteret

Registrul de Cancer este parte a Autorităţii de Sănătate Regionale de Sud-Est a Norvegiei și este organizat ca o instituție independentă īn cadrul Oslo University Hospital Trust, cu propriul consiliu.

Datele de cancer provin din mai multe surse independente, asigurāndu-se astfel un grad ridicat de completitudine. Se primesc īn fiecare an īn jur de 140.000 de notificări cu privire la cazuri de cancer. Dintre acestea, aproape 30.000 sunt nou diagnosticate.

Registrul de Cancer din Norvegia este responsabil pentru programele naționale de screening: Programul de Screening al cancerului mamar și Programul de screening al cancerului de col uterin. Scopul este de a preveni mortalitatea prin cancer prin descoperirea cancerului sau chiar a unor leziuni pre-canceroase cāt mai curānd posibil.

Competența Registrului īn termen de diagnostic și tratament este īn continuă creștere. Pe această bază, īn ultimii 20 ani, Registrul de Cancer īn cooperare cu mediul clinic din Norvegia a dezvoltat registre clinice cu scopul de a īmbunătăți īn cele din urmă tratamentul cancerului.

 

Cedicrom
[Acasa] [Parteneri] [Obiective] [Activitati] [Rezultate] [Noutati si Evenimente] [Publicatii Stiintifice]